Obyczaj wielkanocny według Alojzego P.

Szczególnie w tym świątecznym czasie warto pamiętać o sztuce zachowania się przy stole. Poradniki obyczajów stołowych mają długą tradycję.  Któż dziś nie pamięta średniowiecznego  tekstu O zachowaniu się przy stole albo renesansowego dzieła De civilitate morum puerilium. Trzeba pamiętać, że nie tylko Przecław Słota z Gosławic i Erazm z Rotterdamu podejmowali problem kultury jedzenia.  Dzięki skrupulatnym zapisom sporządzonym przez Stefana Wiecheckiego możemy dziś zobaczyć jak „ceremoniał wielkanocnego ucztowania” winien był wyglądać według znanego w przedwojennej Warszawie pana Alojzego Piekutoszczaka:

Przede  wszystkiem jajeczko! Jest to danie religijne i do nażarcia się nie służy, znakiem tego nie należy z każdem jednem życzeniem całej sztuki opychać, ale trzymając ćwiartkę na widelcu, najmarniej nią załatwić.

Wienszując, „żeby się nam od dziś za rok lepiej powodziło”, z pyskiem do każdego się nie leci, bo ten ów może nie mieć życzenia z byle łachudrą się całować.

Po jajku do stołu się nie pchać, bo w przyzwoitem domu gospodarz swoje wyrachowanie ma i tak oblicza, żeby gazu i koryta  dla wszystkich starczyło, a jeżeli nawet nie, to pies z niem tańcował i idziem wówczas gdzie indziej.

Może się też zdarzyć, że szynka lekki gazik posiada, czyli zajeżdża, wtedy się rabanu nie podnosi, ale grubiej chrzanem smaruje, i poleci.

Trafia się czasem gość ze słabą głową, który znalazłszy się pod ankoholem, zaczyna rozrabiać, czyli barłożyć publicznemy słowamy; takiemu najmłodszy w towarzystwie daje byka w klatkie piersiowe, za klapy bierze i na schody wyprowadza starając się nie zwrócić niczyjej uwagi, zwłaszcza tak zwanej płci.

Tylko tak postępując mamy gwarancje, że uszanujemy tradycje i wróciem do domu o własnej sile, a nie karetką pogotowia, w której także samo ludzie pracują i swój odpoczynek mieć muszą.

(Stefan Wiechecki, Śmiej się Pan z tego. Wybór felietonów 1936-1939, T1, PIW, Warszawa 1956)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s